HanneStifossViermyr389 2015-08-24 16:49:54

Råd & Tips

 Preparering av ski med SWIX School Alpin Racing

">

 

Hvordan hjelpe til på trening?

Hvor skal jeg møte?

Finn treneren eller stå ved heisen 15 min før denne åpner. Ta med utstyr opp. Hvis løypen er stukket og det er skrutvinge på toppen, er det normalt greit å begynne å skru. Det er fint om det alltid er noen foreldre på start, slik at man raskt kan kjøre ned. Ved lange løyper er det lurt om noen står halveis også.

Skru porter
Skruporter skal skrus ned til midten av det hvite leddet er på nivå med bakken. Dersom man må skru lenger ned, må man dunke med undersiden av skrutvingen på nedsiden av porten (for at porten skal kunne bøye seg helt ned). Ett av sporene på skruen skal alltid peke nedover bakken, slik at tvingen kan settes på riktig uten at man ser sporte. Skrutvinger, bor og strikker skal bringes til toppen av løypen når denne er ferdig oppsatt.

Pakke porter
Slalomporter pakkes 10 røde og 10 blå i hver bunt. SSL-porter pakkes 12 par i hver bunt, og det rulles rundt ytterstauren (ikke skrustauren). Hvis flaggene (ikke portene) har forskjellig farge pakkes 6 av hvert par i hver bunt. Strikken nede skal 3 ganger rundt skruene, oppe skal den 4 ganger rundt på oversiden av flaggene. Når du skal levere staur til en løype som settes opp fjernes kun strikken nede. Flagg skal stå ca 1 meter over bakken i SSL-porter, og portene skal stå vinkelrett på underlaget. På trening står øverste og nederste port opp-ned for å markere start og mål. 

Ploge
Problemet når man ploger er at det blir hauger. Det er derfor mye bedre å skli sidelengs i fallinjen. Tyngden skal være på øvre ben, og det er viktig å ha god fart. Er man flere sklir man på hver sin side av løypen, dvs en sklir høyresvinger og en venstresvinger. Ta fart, sett skiene på tvers, og skli sidelengs til du er på høyde med neste port. Ta fart igjen og gjenta.

Salte
Salt virker best når det er mer enn +5 grader og fuktig luft. Bruk egne klær og gummihansker. Salt helles i bøtte og kastes utover med øsekar. Start med å grunnsalte hele bakken med ca 2 sekker pr SL-løype. Når bakken har hvilt og løypen er satt, saltes igjen med ca 2 sekker. Det saltes da i sporet og litt ekstra rundt porten.


HUSKELISTE

 • Ski: SL - SSL – SG ski.
 • Staver, støvler, hjelmer, briller, ryggplate, beskyttelse til SL, (slalomvest)
 • Hansker (2 par), hjelmlue/hals/ansiktsmaske, lue
 • Fartsdress, (softshell, shorts, skibukse, skijakke)

Ha med godt med varmt ull/microfiber/fleece-tøy til å ha under fartsdressen. Alpint er kjøring i fartsdress, og en må derfor sørge for at man har nok tøy under. Et godt tips er å ha noe vindtett (craft) under fartsdressen. Da får man isolert mer, og man kan kjøre i fartsdress nesten uansett vær. Softshell/skijakke kan brukes under oppvarming.
          

 • Ta med Keycard
 • Ekstra sekk til å ha med hansker, mat, drikke og diverse i bakken. (solkrem, solbriller, caps, kamera, ekstra slalombrilleglass, mobil/lader, penger, sitteplate).
 • Husk Termos og Drikkeflaske som tar minimum 0,75 L. og matboks/papir. Godt tips er kakao-poser til varmt vann fra termos.
 • Skolesaker m/penal. Ta også med en bok som kan leses når lekser er ferdig. Vi er strenge på at alle skal sitte stille i hele skoletiden.
 • Notisblokk og penn til fellesmøter
 • Barmarks/treningstøy og joggesko
 • Regntøy (lett)
 • Badetøy og svømmebriller
 • Reise-fritidsklær – pakk realistisk, og ikke for mye. Vi skal ikke på noen motemesse.
 • Toalettsaker m/linser, medisiner, sportstape etc.
 • Skotørkere, (kort, fotball, etthjulssykkel, musikk)
 • Preppesaker/verktøy/sølvtape: Hver enkelt tar med:
 • Fil, tusj
 • Diamant og steinbryne
 • Kant/filholder i aktuell grad, malepensel
 • Bronsebørste
 • Smørning
 • Sikling
 • Smørejern
 • Skrutvinger
 • Preppebord (alle trenger ikke, kan dere koordinere hvem som tar med ?)
 • Kabeltrommel
 • Feiekost og brett

 
ANDERS’ SAMLINGSPREPP
    1.    Spyl skiene hvis det er brukt salt
    2.    La skiene tørke ute
    3.    Bryn kantene med 400 bryne/eventuelt en liten runde med fil først
    4.    Børst bort spon med en malepensel
    5.    Børst 10 drag med bronsebørsten
    6.    Smør skiene med CH6
    7.    Sikle
    8.    Børst igjen

KathrineKahrs 2016-05-30 21:57:46

Valg av alpinutstyr

STØVLER

Støvlene er helt klart det viktigste. Med feil støvler er det vanskelig å kjøre en riktig sving.

For å finne riktig stivhet i skallet kan man låse fast støvlene i gulvet og slippe seg forover i knærne. Dersom knærne kommer over tærne uten å måtte presse knærne innover er du nær din stivhet. Ta høyde for temperaturforskjeller ute og inne. TEST 2; Stå ca. 10 cm fra veggen med støveltuppen og press kneet mot veggen. Dersom du ikke når veggen - er ikke støvlene myke nok. (Når du veggen uten motstand i støvel, er den for myk.

Det er her viktig å finne støveler som passer foten din. Det finnes flere lester å velge mellom. Vinkler i skaftet er også viktig å justere. Foten skal ha hvile oppi støvelen, blodomløpet skal være optimalt for å sikre best mulig følelse. En annen viktig ting er at foten blir låst i støvelen, slik at den ikke sklir fram og tilbake, og det er her støpte såler er geniale. Det er en god investering å kjøpe støpte såler. En liten kostnad i denne sammenhengen.
Støp såler først, deretter begynn å se på forskjellige støvler.

Snakk med en ekspert på støvler og be om målinger for å finne den riktige modellen og størrelsen. Å velge riktig støvel skal man bruke tid på, ta deg god tid. Bestill time for så sikre deg at du får den beste hjelpen. Størrelsen er viktig. Man skal ikke vokse inn i en støvel, men ut av den. Støvler kan blokkes eller frese ut slik at støvelen formes etter foten.

SKI

Ski kommer i forskjellige materialer og konstruksjoner. Når man skal velge en god ski må man se på spennet på skien. Skiens helhet, om den har den en fin totalflex. Det skal være en viss harmoni mellom fram og bakski. Det er naturlig at bakskien er litt stivere enn framskien i og med at den skal gi respons i svingen. Ta en prat med din trener og få en anbefaling, slik at ekspeditøren får innblikk i dine tekniske ferdigheter.

Når det gjelder lengder på ski så kommer dette greit fram i tabellen nedenfor.

En viktig ting er relasjonen mellom de forskjellige disiplinene. Forsøk å velge ski som har ca. 20cm lengdeforskjell mellom disiplinene. Velge skilengde ut fra hodehøyde. SSL ski bør ligge fra hodehøyde og pluss 5-15cm. Avhengig av ditt ferdighetsnivå og styrke. (På seniornivå, vil lengdene på skiene ikke alltid stemme helt med denne tabellen. Dette kommer av at på seniorski er det noen lengder som er bedre enn andre, og man er mer opptatt av reglementet for lengder.)

NB!! Vær oppmerksom med reglementet ved lengde, radius og platehøyde i de bestemte årsklassene.

Eksempel: En løper på 12 år, 155cm høy og god teknikk;
SL ski: 135-140 cm (20cm kortere enn SSL)
SSL ski: 155-160 cm (0-5 cm over hodehøyde)
SG ski: 180-190 cm (20 cm lengre enn SSL)
DH ski: 200-205 cm (varierer, kjøp en ski som løper tørr å kjøre på skjær)

BINDINGER

Bindinger er bevegelige i mange retninger, og det er avgjørende at de løser ut når de skal.Bruk tid på å bli kjent med innstillingsmulighetene, styrken på fjær og toleranse for feiljusteringer. Skru og test under kontrollerte forhold. Dette er viktig da det er sikkerheten vi snakker om. Det er viktig at skien løser ut når den skal. Dette dreier seg om valg av riktig styrke på fjær, riktig innstillinger i forhold til snøforhold, framtrykk i kaldt og varmt vær. NB! Ved ekstrem kulde vil de fleste støvler krympe i sålen med 1-2mm. Dette medfører at man må sjekke framtrykk på start. Det holder ikke å sjekke dette i preppeboden med 15-20 grader kvelden før. De aller fleste bindinger er veldig kresne på riktig framtrykk.

Ved valg av binding gjør du følgende:
Ta din egen vekt med støvler og skiklær, legg til ca.30kg. MEN! Det er ingen fasitsvar. EKS; En godt trent løper med gode ferdigheter bør sannsynligvis øke noe, mens en løper som er mindre erfaren bør redusere litt. Dette bør foreldre sette seg inn i, og følge opp løpers progresjon fortløpende. Bruk din trener for råd.

Skostørrelse er vesentlig ved valg av binding. Jo større sko, desto lavere innstilling. Tenk vektarmprinsippet. Jo lengre arm, desto mindre kraft skal til for å løse ut.

PLATER

Plater er også forskjellige. Her varierer det fra stive, myke og lette og tunge.
Mange av dagens ski blir levert med plate som er tilpasset skien. Disse er godt tilpasset. Men dersom skien kommer uten plate er det viktig å velge en plate som fungerer bra sammen med skien. Platen skal ikke stive av skien for mye, men samtidig gi skien en roligere bevegelse på snøen. 

HJELM

Hjelm er påbudt i alpint for barn og ungdom. Tenk funksjonalitet, passform og vekt. Når barna blir 11 år vil det lønne seg å kjøpe 2 hjelmer. En hjelm for teknisk SL og en til SSL og SG.

Hjelmen skal være CSI godkjent for å kunne benyttes i SG. (Kombinasjonshjelmer, er ikke noe bra alternativ.) For FIS er det kommet reguleringer hvor utøvere må bruke hjelmer med typegodkjenning, merket med spesifikasjoner RH 2013. Denne regelen er for sesongen 2015-2016, en anbefaling for U14 og U16. Regelen trer i kraft for disse klassene sesongen 2016-2017. For klassene U12 og yngre skal det ikke benyttes såkalt "soft ears" i konkurranse og trening i disiplinene GS/SG.

BRILLER

Det er viktig å velge en brille som er funksjonell i så mange disipliner som mulig. Man behøver ikke 3 par briller. Velg en brille som tåler fart, så ikke tårene triller når du passerer 60km/t. Velg en brille som har flere glass som tilbehør. I racing så brukes 90 % av brillene med enkle glass. Dette fordi brillen blir mykere å ha på og følger formen i ansiktet bedre. Dette fører igjen til mindre luftgjennomstrømming.

BRUK RIKTIG FARGE PÅ GLASSET;

Ved flatt lys lønner det seg å bruke gult eller rødt glass. Fargen gjør det lettere å se kontrastene i snøen.
Er det sol, kan det være greit med speilglass. Utrolig viktig under sommerski da øynene fort kan ta skade av feil glass. Kjører man med gule glass en soldag i Østerrike i August/September kan dette gi lite hyggelig opphold. Har du ikke speilglass, så bruk i hvert fall mørke glass.

TA VARE PÅ BRILLENE DINE! Bruk posen som følger med til å pusse dem, og til oppbevaring når vi ikke står på ski. 

STAVER

Det er viktig at de har riktig lengde.
Som regel klarer man seg med 1 par SL og et par bøyde til SSL og SG.

En SSL stav skal ha mindre bøy enn en SG stav, og en utforstav skal ha mer bøy enn en SG stav. Dette går litt på posisjonen vi er i under kjøring. SSL er det relativt lite hockey, mens det blir mer og mer mot SG og DH.

Høyden på staver måles ut i butikken. Start med SL stavene. Snu staven opp ned, hold under trinsen, og du skal ha minst 90 graders vinkel i albuleddet. NB: husk det bør tilpasses kjørestil også....
SSL stavene øker i lengde med minimum 5cm.

RYGGPLATE

Ryggplaten bør brukes i SSL, SG og DH. Den skal være smidig og lett bevegelig.
Lengden på platen er vesentlig for sikkerheten; Legg platen på ryggen med nederste delen i gropa der rumpa går ut. Øverste skjellet skal nå ligge på linje med skulderbladene. Går den høyere opp kan den komme i konflikt med nakken under kritiske fall. Test platen i butikken i forskjellige posisjoner, hockey, stående, sittende og gjerne med hjelm for å kjenne om du har full beveglighet.

BESKYTTELSE I SL

I slalåm brukes beskyttelse mot portene:
Stavbeskyttelse, leggskinn og hjelm med bøyle.

Det er viktig at utstyret stemmer overens med hverandre, i forhold til kroppsvekt, høyde, teknikk, ferdighetsnivå og styrke.

Kalender

Oktober
MTOTFLS
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123